Blog: Zo maak je een vliegende start in 2025

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen en ook nieuwe regels waarmee je te maken kunt krijgen, zoals de controle op schijnzelfstandigheid en de zero-emissiezones in 14 gemeenten. Met deze tips schiet je voortvarend uit de startblokken.

1. Kijk nog eens naar je tarief
De inflatie is nog steeds hoog, rond de 4 procent. De gemiddelde loonstijging via cao-afspraken voor 2024 is 5,3 procent (2023: 7,1%). Dus wat let je om bij je opdrachtgever aan te kloppen dat je vanaf 1 januari nieuwe tarieven hanteert. Naar argumenten hoef je niet te zoeken.

2. Maak een omzetprognose, kostenplaatje en investeringsbudget
Van sommige uitgaven weet je dat die eraan komen. Zelfs als je daar weerstand tegen voelt. Denk aan de vervanging van je bestelbusje omdat je met je huidige busje vanaf 2027 of 2028 de stad niet meer in mag. Voor die investering kun je nu al een plan bedenken en geld opzijzetten. Zo geldt het met alle cijfers. Op basis van een omzetprognose kun je een maandelijkse fee voor jezelf vaststellen. En alleen al door je (vaste) kosten weer eens goed in beeld te brengen, kom je op ideeën waarop je kunt besparen.

3. Pensioen, toch maar eens doen?
De meeste mensen beginnen zo’n 10, 15 jaar voordat ze met pensioen de vraag te stellen: hoeveel geld heb ik dan per maand. Vaak valt dat erg tegen en moet iemand de laatste jaren nog flink aan de bak. Het scheelt als je eerder nadenkt over die vraag. Vervolgens kun je je verdiepen in de opties. Fiscaal (lijfrente)sparen voor je pensioen? Tegelijkertijd elke maand iets opzijzetten in een beleggingsfonds? Wat helpt is een doel bepalen. Dat stimuleert om vol te houden en zelfs een stap bij te zetten.

4. Samenwerken is meer dan 1 + 1
Als zelfstandige houd je het risico dat je ziek wordt of opdrachtgevers kwijtraakt. De drukte rondom schijnzelfstandigheid is daar een confronterend voorbeeld van. Zoek daarom de samenwerking op met collega-zelfstandigen met dezelfde expertise. Je kunt overleggen en sparren. Je kunt elkaar opdrachten toeschuiven als je het zelf te druk hebt. En ook fijn: je hoeft geen “Nee” te zeggen als een opdrachtgever bij je aanklopt. En opdrachtgevers die weten dat je ze altijd uit de brand helpt, belonen dat met loyaliteit.

5. Dubbelcheck je voorlopige aanslag 2024
De meeste zzp’ers en kleine ondernemers hebben een goed jaar gedraaid. Dat wil je natuurlijk niet verknallen met een belastingaanslag die veel hoger is dan je verwacht. Daarom is het slim om je voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024 te wijzigen voor 1 mei 2025. Vooral ook omdat je zo voorkomt dat je straks 7,5% belastingrente betaalt over het bedrag dat je moet bijbetalen. Je boekhouder kan je hierbij helpen.

Bron: deZZP.nl

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.050 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen meer dan honderdduizenden ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

Het bericht Blog: Zo maak je een vliegende start in 2025 verscheen eerst op NOAB.