Blog: 3 dingen die je als zelfstandige het meest over het hoofd ziet

Als eigen baas moet je heel veel zelf doen en bedenken. Geen wonder dat je wel eens iets vergeet of laat versloffen. De volgende drie dingen leveren je het meeste op en verlagen de stress.

Voorsorteren op de Belastingaangifte

Als zelfstandige heb je te maken met goede en slechte jaren. En gek genoeg heeft een goed jaar ook een keerzijde: je belastingaanslag gaat omhoog. Als je van een relatief lager inkomen naar een gemiddeld inkomen of hoger gaat, is dat effect nog groter, waardoor je netto minder van je extra winst over houdt dan je misschien verwacht.

Daar zijn een aantal redenen voor, zoals:

Als zelfstandige betaal je voor de Zorgverzekering een premie over de belastbare winst van je onderneming. Deze bijdrage is 5,32%. Je vooraanslag is gebaseerd op je winst van twee jaar eerder, dus op de gegevens van 2022.
Sommige belastingkortingen, zoals de arbeidskortingen, worden lager naarmate je inkomen hoger is.
Toeslagen hebt, bijvoorbeeld de zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag, zijn een aanvulling op het inkomen. Verdien je meer, dan krijg je minder toeslag.

Het lastige is dat je dat zelf niet zomaar hebt berekend. Wat sowieso handig is, is de voorlopige aanslag te wijzigen. Dat kun je zelf doen, maar de Belastingdienst vraagt om veel gegevens en mogelijk ook om informatie waarop je geen antwoord hebt. Makkelijker en sneller is het om je boekhouder te vragen om dit te doen.

Je abonnementen bijhouden

Het digitale leven heeft z’n voordelen en z’n nadelen. Het voordeel: je kunt je muziek streamen en je hebt een back-up van je bestanden in de cloud. Het nadeel is dat je op een gegeven moment het overzicht verliest over de abonnementen en andere diensten die je afneemt. Ook omdat je vaak een dienst afsluit via je Apple of Google-account.

De oplossing? een goede administratie. Mensen die hun administratie op orde hebben, hebben minder vaak betalingsachterstanden, constateert budgetinstituut Nibud. En het helpt je om af en toe door je abonnementen en online diensten te lopen. Zo voorkom je dat abonnementen laat doorlopen, bijvoorbeeld voor stockbeelden, terwijl je daar eigenlijk nauwelijks van gebruikmaakt.

Tip! Een vuistregel voor een gezonde grip op je geldzaken, is om een keer per week door je uitgaven te lopen. Het is leuk dat je sommige kosten op je zaak kunt zetten, maar als je die kosten niet maakt, houd je onder aan de streep meer over.

Een nacalculatie maken

Als loodgieter heb je het makkelijk. Aan het eind van het bezoek breng je je tijd en (voorrijd)kosten in rekening en laat je de klant afrekenen. De meeste zzp’ers en zelfstandigen moeten vooraf een offerte maken of krijgen een vast bedrag per handeling, zoals zorgprofessionals.

Het is verstandig om aan te leren om je uren bij te houden, waardoor je:

achteraf kan uitrekenen wat je werkelijke uurtarief is en dat vergelijken met het uurtarief van je offerte.
steeds beter wordt in het inschatten van de werkelijke uren. Die kennis neem je weer mee bij je volgende offerte en de offertes die nog volgen. Uiteindelijk krijg je:

a) betaald voor alle uren die je maakt,

b) zul je zien dat het inkomen uit je onderneming op termijn zal stijgen.

Bron: deZZP.nl

 

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 

Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.

Het bericht Blog: 3 dingen die je als zelfstandige het meest over het hoofd ziet verscheen eerst op NOAB.