Minder belastingen betalen? Dat heb je zelf in de hand!

Minder belastingen betalen? Dat heb je zelf in de hand!

Voor veel zzp’ers zijn het goede tijden. De grote meerderheid is positief over de financiële gezondheid, blijkt uit onderzoek van ING. Een goed jaar betekent automatisch dat je een hoger belastingaanslag kunt verwachten. Deze 5 tips je voor het eind van het jaar nog doen om fiscaal voordeel te behalen en je belastingaanslag omlaag te duwen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Als je investeert in bedrijfsmiddelen heb je een extra aftrekpost als de uitgaven bij elkaar meer dan € 2801 (excl. btw) bedragen. De investeringsaftrek kent 3 verschillende investeringsregelingen.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is maximaal 28% van het investeringsbedrag. Dat is handig om te weten als je dit jaar bijvoorbeeld een nieuwe smartphone hebt aangeschaft. Door een andere investering naar voren te schuiven kom je misschien wel boven de drempel van € 2801 uit, waardoor je minimaal (28% x € 2801=) € 784 van het aankoopbedrag als aftrekpost kunt opvoeren.

Naast de KIA heb je de milieu-investeringsaftrek en de energie-investeringsaftrek. Deze zijn bedoeld voor de aankoop van duurzame bedrijfsmiddelen.

Pensioen

Sparen voor het pensioen is de achillespees van de zelfstandige. Je hebt verschillende keuzes om vermogen voor na je pensioen op te bouwen, zoals sparen en beleggen. Nadeel daarvan is dat je over spaargeld en beleggingen belasting betaalt in box 3.

De premie voor een lijfrente is aftrekbaar. Met elke euro die je bij een bank of verzekeraar voor je pensioen spaart, betaal je rond de 37 cent minder belasting (afhankelijk van de Belastingschijf waarover je belasting betaalt). Je boekhouder kan voor je uitrekenen hoeveel je maximaal kunt inleggen en hoeveel het je ongeveer scheelt qua belastingaanslag.

Auto of (klus)busje

Moet je met je klusbus vaak de binnenstad in? Een elektrische bus kun je dan misschien beter nog dit jaar aanschaffen. Meer dan 20 gemeenten gaan stapsgewijs over op zero-emissiezones, te beginnen vanaf 1 januari 2025. Euro-5 bestelauto’s mogen nog twee jaar de stad in en Euro-6 bestelauto’s tot 31 december 2027. ANWB heeft een handig overzicht van de elektrische bestelbussen die er zijn, met de vanaf prijzen. Je NOAB-adviseur kan je helpen om te kijken naar de subsidies en de fiscale aftrekposten, zoals de Milieu-Investeringsaftrek en de hierboven genoemde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Fiets van de zaak

De aankoop van een fiets op de zaak is een van die voordeeltjes die je als eigen baas hebt, en valt met de prijzen voor e-bikes al gauw onder de investeringsaftrek (zie 1). De kosten die je maakt voor onderhoud en reparaties aftrekken als kosten. En net als bij een auto van de zaak heb je te maken met een bijtelling voor privégebruik. In het geval van de fiets van de zaak is deze 7% van de cataloguswaarde.

Wijzig je vooraanslag inkomstenbelasting

Terug naar het begin van het verhaal: een hogere winst betekent ook dat je een hogere belastingaanslag kunt verwachten. Of (een deel van) de ontvangen toeslagen moet terugbetalen. Je kunt geld opzijzetten voor de aanslag, of op tijd betalen (vóór 1 juli 2025). Daarna betaal je rente over het openstaande bedrag dat je nog verschuldigd bent.

De Belastingdienst heeft het rentetarief fors verhoogd, naar 7,5%. Dus heb je (tot nog toe) een goed jaar hebt gedraaid, kun je maar beter je voorlopige aanslag zo meteen verhogen. Daarmee voorkom je dat je over het bedrag van de aanslag rente betaalt. Dit kun je zelf doen, via DigiD, maar het makkelijks en snelst is om je boekhouder te vragen om de aanslag aan te passen.

Bron: deZZP.nl

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

Het bericht Minder belastingen betalen? Dat heb je zelf in de hand! verscheen eerst op NOAB.